čtvrtek 16. července 2015

Levandulová limonáda

Levandulová limonáda


 Letos jsem poprvé také vyzkoušela levandulovou limonádu... Asi je to nějaký letošní trned, nebo co? :-) 
Dříve jsem to ani neznala, ale myslím, že určitě stojí za to!


Recept je opravdu  jednoduchý... 
Levandulové  květy s cukrem a vodou jsem svařila asi 10minut, nechala vychladnout, pak zcedila... Tento  vzniklý sirup lze uskladnit i v lednici..
Pak už stačí  jen naředit vodou, perlivou či neperlivou, dle libosti... přidat led a hodně citónové  či  limetkové  šťávy, nebo prostě dle chuti, kdo  ja má rád! :-)


 Nakonec pak můžete ozdobit plátkem citronu či limetky a snítkou levandule...


Je to výborné letní osvěžení! :-)


♥ ♥ ♥

 

pondělí 13. července 2015

Levandulový cukr

Levandulový  cukr


Úroda levandule je letos opravdu  hojná, a tak zpracovávám... a zpracovávám... A došlo i na levandulový  cukr :-)


 

K výrobě levandulového cukru  lze použít jak čerstvé květy levandule, tak i sušené. 
V poměru  na dva hrnky cukru (cca25ml) použijeme buď 3 polévkévé  lžíce čerstvých  květů, nebo 1-2polévkové  lžíce sušených  květů.

 
 Květy levandule můžeme buď jemně rozdrtit, nebo také umixovat v mixéru rovnou s cukrem. Zkusila jsem obě varianty...
Namícháme s cukrem a uzavřeme do  sklenice, kterou dáme na suché místo. Po týdnu máme krásně provoněný levandulový  cukr! :-)


Lze použít jak bílý, tak hnědý  cukr... 
Levandulový  cukr se pak skvěle hodí na pečení, do cukroví, nebo třeba do ovocných salátů nebo smetanových krémů či dezertů. 

 

 

neděle 12. července 2015

Levandulový med

Levandulový med


Letos jsem poprvé  vyzkoušela levandulový  med a je opravdu  výtečný, voňavý, lahodný a má nádhernou barvu! :-)


Levandule je opět letos nádherná a voňavá... Někdo  ji nemusí, jiný ji miluje... Já patřím k milovníkům levandule, takže ji hojně sklízím a zpracovávám... :-)


Med jsem dělala z čerstvých  květů levandule, sbíraných  při sluníčku, myslím, že by neměly být květy mokré, po dešti, nebo od rosy ap. Na jednu dávku -  těchto pět skleniček - jsem měla dvě hrstě květů, ke kterým jsem přidala tři citrony a tři kousky celé skořice.


Kdo  nemáte bio citony, raději kůru  oloupejte a opět zbavte pecek, kvůli hořkosti! 
Vše jsem zalila vodou a nechala povařit cca 15 minut. Pak jsem odstavila a nechala louhovat do  druhého dne min. 24hodin.
Druhý den jsem vše přecedila přes plátýnko, hezky vymačkala, přidala cukr a vařila do  zhoustnutí.
Med jsem pak nalila do  předem vypařených  skleniček a zavíčkovala! :-) 

 

♥♥♥

pondělí 6. července 2015

Letošní bezinkový sirup

Letošní bezinkový sirup



Bezinkový  sirup a vůbec vůni bezinek, když kvetou, opravdu  miluji! :-)



Letos jsem udělala opět několik várek do zásoby... 


Takže jsem se vydala na krásnou procházku spojenou se sběrem bezových  voňavých  květů... Ty jsem pak nechala asi hodinku odležet, aby z nich mohl uletět či odlézt případný hmyz... Já květy neoplachuji, abych  zachovala co  nejvíce pylu, který právě sirupu předá  své léčivé  poselství.
V receptu  píši 20ks květů, ale dala jsem i o něco  více...  K bezinkovým květům jsem nakrájela na kolečka citrony...


Dělala jsem dvě várky najednou... a měla jsem jen 3 bio citrony -  domácí :-), které se nemusí loupat... Tak do druhé várky jsem prostě oloupala normální koupené. Důležíté  je zbavit citrony pecek, kvůli hořkosti.
Přidala jsem kyselinu citronovou a vše přelila vodou, kterou jsem předem svařila a nechala vychladnout...
Takto  jsem nechala louhovat do  druhého dne, minimálně 24hodin.
Druhý den jsme vše přecedila přes plátýnko, pečlivě vymačkala, přidala cukr a zahřívala, dokud se cukr nerozpustil. Takto  jsem za horka plnila do předem vypařených  lahví. :-)


 Máme zásobu několika lahví, tak jsem zvědavá, jak dlouho nám vydží, protože šťáva z bezinkového sirupu všem moc chutná! :-) 
 ♥♥♥